sobota 6. října 2012

Ugandská velkokuchyně

Na základně kde bydlím žije a stravuje se něco kolem 100 lidí. Některá jídla se vaří jen pro 70, jiná pro všechny. U nás bychom na to potřebovali pořádně vybavenou kuchyni s velkými sporáky a hrnci. A to nemluvím o všech těch potřebách na přípravu - kolik prkýnek, ostrých! nožů, struhadel, cedníků, vařeček a obraceček, chňapek a různých jiných vychytávek běžně používáme a mnohdy bychom se bez toho neobešli.















Tady je tomu jinak - na přípravu musí stačit 4 velké, tupé a rozpadající se nože, pár prkýnek, co vypadají, že někdo jen prostě uřízl kus dřeva, hodně velkých a menších hrnců, kus klacku na míchání pokrmů a pak co se v kuchyni zrovna najde. Jen na loupání brambor mi byla jakožto "západnímu" člověku nabídnuta škrabka. Potřebujete přenést velký hrnec? Na chňapky či utěrku zapomeňte, stačí karton utržený z krabice od těstovin. Chcete udělat bramborovou či matoke kaši? Žádné mačkadlo tu nenajdete, musíte použít listy banánovníku, kterými přikryjete uvařené suroviny a prostě na to vší silou tlačíte.
















A vaření? Kdepak plyn či elektřina! Tady se vaří na kamnech vybudovaných z hlíny a pod kotly se topí dřevem! Připaluje se něco? Jednoduše vytáhnete hořící dřevo z kamen na betonovou podlahu.






Uvědomila jsem si, že je opravdu obdivuji, jak jsou schopni si vystačit s tím, co mají. Když jezdím v létě na vodu, máme naši táborovou kuchyni sbalenou ve dvou přepravkách + hrnce a lavory. Takto vybaveni vaříme po 14 dní pro 20 - 30 lidí. Tady se vaří jídlo každý den pro cca trojnásobné množství lidí a vybavení kuchyně je mnohem horší. 
Toto byla moje první služba na vaření. Byly jsme na to tři a připravovaly jsme to čtyři hodiny. Musely jsme oškrábat brambory, oloupat nedozrálé matoke, nakrájet dozrálé, co se vaří ve slupce a nakrouhat zelí. To všechno uvařit a připravit omáčku z arašídů (to se jen rozmíchá arašídová moučka ve vodě a pak se to povaří), nakrájet ovoce (ananas či meloun). A pak vše servírovat. Takto vypadal výsledek na talíři: 

Ještě, že službu na nádobí měl pak někdo jiný, je to opravdu vyčerpávající!

1 komentář:

  1. No, tohle budu muset ukázat naším kuchařkám ve školce. Spatřit takovouhle kuchyň hygiena, tak ... Mne nepřekvapuje, že tam nejsou jakékoliv elektrické přístroje, ale udivujemne,že nemají ty měchačky, šťouchadla apod. Vždyť to se dá vyrobit i doma.

    OdpovědětVymazat